недеља, 27. април 2008.

Moda (zaključak)

Moda je oduvek predstavljala svojevrsno ogledalo epohe u kojoj je nastajala i trajala. Za beogradsku modu u periodu između dva svetska rata svakako bismo mogli reći da je bila veoma revolucionarna, ( ili u najmanju ruku ne tako nalik tradiciji ).

Ratni period svuda u svetu označavao je napuštanje stega karakteristične ženske mode u vidu čvrstih korseta i dugih haljina, zarad konforne mode i praktičnih odevnih toaleta. Posle prvog svetskog rata žene su izašle iz svog kućnog carstva i prihvatile se tradicionalno muških poslova, otkrivajući tim iskorakom svu udobnost jednostavne odeće. Nestali su suvišni detalji, a dugačka haljina koja je sputavala kretanje je proširena i skraćena. Haljine i košulje inspirisane odećom bolničarki i radnica, široke suknje do pola listova ( ironično nazvane ratnim krinolinama ), široke tunike, tamne boje, detalji iz muške mode i manji šeširi nametnuli su se pre svega praktičnosću koju je zahtevao trenutak. Turbulentna ratna atmosfera kao i postratni period svakako nisu bile pogodan trenutak za usvajanje modnih noviteta. Za tadašnji izgled beograđanke važilo je da je zanemarila svoju individualnost zarad uniforme.

Međutim, to što je u datom trenutku beogradska moda iako naizgled u korak sa svetom zapravo kaskala čitavu sezonu za istim, nije bilo iznenađujuće. Kult skromnosti i štednje usled velike ekonomske krize i straha od novih svetskih sukoba bili su nametnuti čitavom svetu. Tako da je ipak bitno shvatiti i ceniti doprinos svih onih beograđana koji su u takvom kriznom periodu u svojim modnim salonima radili, stvarali i iznova kreirali jedan lepši svet koji i danas pamtimo.

Svet beogradske mode između dva svetska rata je bio, u skladu sa vremenom, na svoj način vrlo autentičan i stoga se stari Beograđani i danas, sa ljubavlju i poštovanjem, sećaju onih koji su umeli da im podare eleganciju i lepotu u najtežim vremenima.

2 коментара:

Marko Gucunski је рекао...

Zdravo Nevena,
Ja se ne bavim modom, ali imam kući nekoliko brojeva časopisa Жена и Свет, koji je izlazio 1935. i 36. u Beogradu. Unutra ima dosta mode i saveta. Videh na Fejsbuku da postoji blog na ovu temu, pa rekoh da spomenen.

Pozdrav,
Marko

Nevena је рекао...

Zdravo Marko,
Hvala sto si se javio, ja imam neki problem prilikom logovanja pa nazalost ne mogu da dodajem postove i preuredjujem blog. Bilo bi mi drago ako mozes da mi posaljes casopis putem mejla?
Hvala.

Pozdrav, Nevena.