недеља, 27. април 2008.

Krojači

U međuratnom periodu elegantni gospodin je šio odela po meri. Prema mišljenju beogradskih krojača Sudarevića i Sakovića, odela su najčešće šili inženjeri i bankarski činovnici, najelegantnije obučeni bili su krojači, trgovački pomoćnici i studenti, dok su profesori najmanje pažnje pridavali svojoj odeći.
Voja Jeremić je bio jedan od najboljih krojača od 1921. godine. On je bio među prvim krojačima koji su umeli da sašiju moderno odelo. Sve što se pojavilo u Parizu, on bi već posle petnaest dana nudio mušteriji. Uz odobrenje i finansijsku pomoć Ministarstva trgovine i industrije, Jeremić je osnovao “ Akademiju krojenja ”, u Jakšićevoj ulici broj 2, na kojoj je naučio zanatu mnoge učenike. Krojački salon “ Mašutković i Vuković ”, u Dečanskoj ulici, prvi je u Beograd doneo smokinge sa dvorednim zakopčavanjem, koji su 1926. godine preplavili svet. Poznati mondenski krojač bio je Sima Stričević, sa salonom u Prizrenskoj ulici broj 13, koga su smatrali diktatorom muške mode u Beogradu.
Osim krojača koji su pratili francuske uzore, u Beogradu je bilo salona u kojima se šilo isključivo po engleskim modelima. Glavni predstavnik engleske elegancije bio je Dragutin Kupka, vlasnik krojačkog salona u Dobračinoj ulici broj 9, kasnije u Ulici kneginje Ljubice broj 2. Kod njega su šili otmeniji Beograđani i stranci koji su tu živeli. Pavle Balaša je otmenoj klijenteli, u svom salonu u Čika Ljubinoj ulici broj 11, nudio prvoklasne engleske i domaće štofove. Početkom 1939. godine u ovom salonu su sašiveni žaket i kaput za kralja Petra II. To je bio povod da se zatraži titula dvorskog liferanta, koja mu nije dodeljena jer je glavni uslov bio višegodišnji rad za članove vladarske porodice.
Ekonomska kriza početkom tridesetih godina veoma se odrazila na poslovanje krojačkih salona. Prvi krojački salon koji je počeo da radi na otplatu, od 1931. godine, bio je salon “ Danilović i Bašić ”, iz Uskočke ulice broj 3. Kod njih su se mogli kupiti i engleski, nemački i češki štofovi. Posle Prvog svetskog rata nastavili su svoju delatnost i zavodi za izradu uniformi i muških odela.

2 коментара:

Ljubica је рекао...

Odlično napisano ! Šteta što nema još fotografija ženskih kostima,haljina !
Baš mi je drago da sam ovo našla i pročitala !

Nevena је рекао...

Hvala. Imam neki problem prilikom logovanja i nazalost ne mogu da se ulogujem i preuredjujem blog. Bas mi je zao jer imam jos puno zanimljivih tekstova, kao i fotografija pa cu pokusati da mozda otvorim novi blog sa ovom temom.

Pozdrav, Nevena.